Българският език да не е задължителен, предлага закон

Публикувано от Blago

"О неразумни и юроде! Поради що се срамиш да се наречеш българин!!! "

Да отпадне задължителното усвояване на книжовния български език от Държавните образователни изисквания /ДОИ/ предлага проектозакон на МС за промени в Закона за народната просвета. http://www.bgnet.info/index.php
Академичната общност на Факултета по славянски филологии при Софийския университет протестира срещу проектопромяна на Закона за народната просвета, според която от държавните образователни изисквания отпада "усвояването на книжовния български език".Професорите категорично не са съгласни "усвояването на книжовния български език" да бъде задраскано от закона и да се администрира с наредби на министъра на образованието. Това предложение влиза в категорично противоречие с член 3 от глава първа на Конституцията на България, който гласи, че "официалният език на републиката е българският". Книжовният български език е основа за прилагането на държавните образователни критерии и отмяната му обзсилва всички текстове в закона, които се отнасят до общообразователния минимум, учебния план и учебното съдържание. В случай, че държавните образователни критерии не се отнасят до усвояването на книжовния български език, то българският език престава да бъде основен учебен предмет, пише в позицията.Отмяната влиза в противоречие със Закона за държавните зрелостни изпити и обезсилва провеждането им по български език и литература. От тук следва, че чрез държавните образователни изисквания ще се защити полагането на матура по всеки друг език, но не и по български език, смятат от СУ. http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?postid=177290
Нямам думи в момента. Или по-точно всичките думи, които напират са толкова нецензурни, че ще се въздържа за да спазя благоприличието. Не знам какво трябва да се случи в милата ни татковина, че да вземем лопатите и да изринем целият боклук, който сами събрахме в една сграда с един напис отгоре: "Съединението прави силата!!!" А ние кога ще се съединим???
А ето и мнението на GaN , което за разлика от моето, е подплатено и с текстовете които отпадат.
Академичната общност на Факултета по хуманитарни науки при Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” също се присъединява към кампанията:

Ако статията ви харесва се абонирайте !!!
Елате в екипа !!!
Add to Technorati Favorites

6 коментара:

man0l каза...

!!!! Дайте да учим турски като роден и цигански като втори? ?? Каква е тая велика глупост!? Да кажем "ДА" на българския език! Що не променим и името на страната??

p.s. Да на българския език!

Анонимен каза...

Дяця, и аз садя дрьвчьетъ, вервайти ми! Онзи день засадихъ идна чирешка и я полях обилно с водичка!

Само чи, боя са, да ни би Костув да доди и да я отскубни. Нали прьез 2000 годинна Костув, бял день да ни види, подпалли горити, за да ги изсиче. А пък тогаз, докат горяхъ, Бат Петьо качи Антонинна на самольета и я заведи в Австралиата, та да я видат кенгураата.

Тъй чи, дяця, садьети дръвчьета, ама внимавайти да ни доди Костув да ги попилей!

Анонимен каза...

Това първоаприлска шега ли е или болна мечта на шизофреник? Вазов е дал отговора преди много години - "Език свещен на моите деди, език на мъки, стонове вековни, език на тая,дето ни роди за радост не - за ядове отровни...

Анонимен каза...

Подписахте ли петицията?
http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html

Blago каза...

Това с петицията е добра идея. Аз я подписах веднага.

Анонимен каза...

Трябва не сам да се запази закона, а и държавата да регламентира правилното изучаване на българиския език. Аз съм току що прясно излязъл от системата на БЬЛГАРСКОТО средно образование от едно от най-елитните гимназии в страна и чесно казано не съм доволен от това, което "знам". Не ме разбирайте погрешно ... моите учители са страхотни, но те са принудени в името на нашия успех да преподават не български език, а как стройна, логическа и кратка мисъл да бъде превръщана в словесна плява. Имах щастието да попадна на учители, за които качеството беше по-важно от обема. За жалост хората, които правят законите и се занимават като цяло с право могат да напишат повече от 10 страници текст, в който за жалост АКО има нещо смислено може просто и ясно да се побере в не повече от 5 изречения. (Извинявам се ако съм допуснал грешки. Просто не съм учил истински български език от 5ти или максимум 6ти клас на сам ... сами си правете изводите на какво ниво го владея. И категорично смятам, че не е по моя вина.)