Аман от ”шофьори”!

Публикувано от ivetass

Омръзна ми да слушам за поредната катастрофа, поредните загинали млади, и не толкова млади хора. А снощи станах и очевидец. Сфетофара вече си мигаще само жълто … няма движение,късноп вечер … и познайте какво …КАТАСТРОФА ! Поредната. Имаше три коли на кръст, но две от тях успяха да се нацелят челно доста добре, чак да ги похвали човек. За щастие жертви нямаше, само колите станаха на смачкана тенекия.

Е добре, ние българите ли сме некадърни или просто си взимаме всичко наготово, та дори и шофьорските книжки…??? Поне 30-40 % не знаят изобщо, ама изобщо правилата за движение по пътищата…Или са прекалено самоуверени и си мислят, че точно те няма начин да не успеят да преминат бързо преди друг да им засече пътя … Или са поредните богаташчета с купени книжки…Или всъщност са прекалено горди за да си признаят, че са млади и неопитни шофьори…

… Аз също съм млад, млад, ама от най-младите шофьори.И имам съвсем скорошни наблюдения. Аз лично станах свидетел как жена от Турция, с която (поради развалиения български) дори не успях да се разбера,си взе листовките… с почти минимален брой грешки. Инструктурът й (не можах да открия правилната буквичка, за което се извинявам) седеше до нея и съвсем случайно поглеждаше в листовката…и също толкова случайно й посочваше верните отговори. Съвсем ”незабелязано” , както се сещате.Както и „подариха” този изпит, така ще е и със следващия. Явно играят доста пари. Мен не ми пука, че аз учех правилник и решавах листовки за да си взема изпита. Яд ме е , че утре тя ще е от поредните самоуверени, че утре вече ще има книжка, че утре тя ще е виновна за поредната катастрофа, че тя ще е убила поредните невинни хора. Защото глобално погледнато, шофьорите на възраст 18-24 години (т.е по-неопитните, понеже вече всеки, нвършил 18 се сдобива почти моментално с книжка) са силно представени в статистиките за смъртни случаи при катастрофи. Те представляват по-голям риск за себе си, пътниците си и другите участници в движението отколкото другите шофьори. Националните данни на различни страни показват, че катастрофите с участието на млад шофьор са между 20% и 30% от всички ПТП-та завършили със смъртен случай.

Безопасните шофьори не се раждат такива, те се създават. Обучението трябва да акцентира върху създаването на шофьори които не се опасни, а не само технически компетентни.

Аз съм „за” въвеждането на обсъжданите напоследък забрани за :
• шофиране без придружител,ако лицето има книжка от по-малко от половин година;
• шофиране между 23:00 и 5:00 сутринта да се забрани на младите шофьори(отново с книжка от по-малко от 2 години)
И мисля, че няма нищо лошо, срамно, притеснително, злепоставящо или нещо друго , в поставянето на знак ”Млад водач на автомобила” .


Шофирайте разумно и мислете повече за другите участници в движението.

Ако статията ви харесва се абонирайте !!!
Елате в екипа !!!
Add to Technorati Favorites

6 коментара:

MARFI каза...

То си има знам за млад шофьор - това е удивителната.

Ако се забрани на младите шофьори да карат нощно време, а в това време баба ти бере душа, какво няма да я закараш до болницата, щото е незаконно да шофираш?

Такива забрани няма никъде по света, не са обмислени и се надявам да ги няма и тук. Просто да има по затегнат контрол и повече часове за кормуване.

ivetass каза...

Удивителната вече е за газ.Няма знак,питах още преди да си взема книжката.И тоза за обсъждането на тези промени в закона го гледах по бтв :)

А то по твоята логика трябва да караме с 200,защото "баба ти бере душа".

И има къде къде по-налудничави забрани,недей така,Марто.

И в крайна сметка,всеки има право на мнение :)

Blago каза...

Честно да си кажа, според мен проблема не е в младостта, а в отговорността. А тя няма възраст. Когато сядаме зад волана трябва да мислим, както за себе си , така и за другите на пътя.
Малко отклонение. Помните ли Дими от Сленг? На всички ни беше мъчно. На мен също ми допадаше. Но някой каза ли, че това е убиец, каращ мотора си с 200 км. в час.
Или пък онзи фигуриста дето не искам да му споменавам името.
На всеки може да му се случи да катастрофира, но за шофиране в нетрезво състояние или пък над определена скорост трябва да има затвор.
Дали съм краен, а ?

ivetass каза...

Изобщо не си краен.Да и безотговорността определеное ключова по отношение на катастрофите.Просто исках да отбележа,че всеки е индивидуален,но най-голям процент на безотговорност има при младите.Просто защото са млади.А има и много други,които са такива и винаги ще бъдат такива.
Има и случаи,в които обаче отделни хора се считат за повече от други и освен ,че се самоубиват(не буквално) ,заради тях загиват и доста други хора.
И в крайна сметка никой не е застрахован.Стават и катастрофи "без виновни" дето се вика,но ако карането е съобразено ще има тук таме изкривен калник.

Анонимен каза...

Марфи, ако баба ми бере душа, последното нещо за което ще си мисля са документите. Но да нямаш книжка и да ходиш на дискотечка, и да пиеш 2 бири щото и да те спрат - 50 кинта и си готов. Въпроса е в съзнанието ни, не за това дали ще те хванат катаджиите, ами дали след 2 бири, карайки със 100 в града ще стигнеш там за където си тръгнал. Въпреки всичките катастрофи по пътищата, не можем да осъзнаем че шофирането може да бъде фатално, когато не се спазва правилника.

Анонимен каза...

Мили хора на нас не ни трябва воина ние сами си я правим ,по пътищата ни е военно положение .Летят линейки и пожарни за да спасяват пострадали но от войната по пътищата.
Ужасно е ,бъдете внимателни пазете себе си и тези които са край Вас.